Search This Blog

Saturday, January 8, 2011

Menu Apa hari Ni???? Spagethi Anak Bujang


OK kawan2... kalau tetiba ada member ke.. parent ke datang umah mengejut.. x tau nak hidang apa boleh cuba resepi mudah, cepat dan berkhasiat kat bawah ni.. bahan2 boleh dapat kat kedai2 runcit sekitar rumah saja..


Bawang putih - dicincang
bawang besar - dadu kecil
lada bengala -dadu kecil
cendawan butang - dihiris
tomato - dadu kecil

dada ayam - rebus, penyet dan carik2 isinya ( boleh diganti denga seafood atau daging )
halia - hiris halus
daun sup atau daun ketumbar - cincang kasar

bahan tambahan
perasa ( tak perlu banyak pasal dah banyak herba )
serbuk cili kasar ( tambah sikit baru kick rasa pedas )
 paste spagethi ( bergantun pada jenama kegemaran dan quantity anda perlu )
herba kering campuran ( oregano / sage / thyme ) option je

Cara memasak

panaskan minyak masak / minyak zaitun ( mahal tu ) / mentega dan masukkan bawang putih, bawang besar dan halia, tumis sampai wangi dan masukkam tomato masa dengan api kecil sampai lembik / lunyai, masukkan paste spagethi, lada bengala, cendawan butang dan ayam. masak sampai mendidih kemudia masukkan perasa, garam optional sebab dah banyak herba yang mengandungi garam galian diikuti dengan serbuk cili dan masak sampai tahap pekat kuah yang anda mahukan.. akhir sekali daun ketumbar atau daun sup tadi... dan bila dah masak kuah ni.. jangan lupa masa pi kedai beli spagethi atau pasta bawak balik dan rebus... hahahahaha

hasilnya.....
last sekali taburkan sedikit parmesan dan boleh dihidangkan dengan french loaf.. yum2
Selamat Mencuba!


No comments:

Post a Comment